Scheuten & Spruiten
GAES stand_2

Wat gebeurt er in de markt, welke bijzondere ontwikkelingen signaleren we en met welke innovaties zijn we bezig? Scheuten & Spruiten is een uithangbord voor vernieuwing, ontwikkeling en innovatie.


Van mooi aanzicht naar functioneel park

  • Tekst: JENK

Groen inzetten voor het opvangen van regenwater of het terugbrengen van de temperatuur. Groen Als Een Service (GAES) ziet groen als oplossing voor de huidige klimaatproblematiek. Hoe richten we openbare ruimten zo optimaal mogelijk in om het ecosysteem te verbeteren? Met GAES als partner realiseren we niet alleen meer openbare ruimte, maar zijn we actief in het gehele denk- en ontwerpproces.    

GAES kijkt op een andere manier naar de inrichting van openbare ruimte. De Sustainable Development Goals (SDG’s) van de opdrachtgever en het gemeentelijk beleid zijn nu leidend. Hoe kunnen we een stad of dorp functioneel inrichten aan de hand van hun wensen? Dat is een vraag voor GAES! Metingen aan de hand van sensoren, enquêtes of big data, zoals satellietbeelden en klimaatkaarten, tonen aan of de publieke ruimte daadwerkelijk doet waar deze voor bedoeld is. Wat doet de openbare ruimte met mens, dier en milieu? De resultaten van de metingen geven GAES sturing bij een functionele circulaire herinrichting, in plaats van de gebruikelijke traditionele aanvliegroute.

VIJF ECOSYSTEEMDIENSTEN
Klimaat, biodiversiteit, maatschappelijke waarden, economische waarden en gezondheid. Op basis van deze vijf pijlers levert GAES meerdere ecosysteemdiensten. Kijken we naar de klimaatproblematiek, dan denken we bijvoorbeeld aan temperatuurreductie. We zoeken uit welk type boom, welke beplanting en hoeveel groen nodig is om effectief de temperatuur terug te brengen en het thermisch comfort van de mensen in de omgeving te verbeteren.

GAES plaatsen sensoren
Foto: Stad en Groen, Het plaatsen van sensoren op het Goeverneurplein in Den Haag

VOOR WIE WERKT GAES?
Iedere organisatie met een focus op de huidige problematieken, is een potentiële klant. GAES werkt veel voor de overheid, maar ook steeds meer voor projectontwikkelaars, zorginstellingen en wooncoöperaties. Zo voert GAES voor projectontwikkelaars van tevoren metingen uit wanneer zij een nieuwe wijk opzetten. Aan de hand van de metingen krijgen zij advies over hoe zo’n wijk, dorp, straat of plein het beste ingericht kan worden om het ecosysteem te verbeteren. Het ultieme doel van GAES: niet meer afrekenen voor het planten van de boom, maar voor de ecosysteemdiensten die de boom levert.

HET GOEVERNEURPLEIN
Sensoren die de temperatuur op verschillende plekken en hoogten meten. Bodemvochtsensoren die aantonen wat het regenwater doet en hoeveel er beschikbaar is. Het zijn concrete voorbeelden van het project op het Goeverneurplein in Den Haag. De vraag hier: hittestressreductie en het afkoppelen van regenwater. De volgende stap is het herinrichten van het plein en meten of de maatregelen effect hebben. Groen als oplossing én als basis voor een sfeervol en functioneel plein.

Deel dit artikel
Vorig artikel
Catharijnesingel
Buitengewoon Een groene oase in het hart van de stad
Volgend artikel
Kruisbestuiving De toekomst van Keniaanse boeren
stichting africa wood grow