Kruisbestuiving
stichting africa wood grow

Bijzondere samenwerkingen, speciale projecten en mooie partnerships met klanten, leveranciers en andere organisaties. Via kruisbestuiving helpen we elkaar vooruit!


De toekomst van Keniaanse boeren

  • Tekst: JENK
  • Foto: Stichting Africa Wood Grow

Het planten van bomen in Afrika voor het verbeteren van de opbrengsten van boeren. Dat realiseert NWST Newtrees, waar De Eijk Groep zich in januari 2020 bij aansloot. Samen met inmiddels zestig andere partners maken wij ons sterk voor Kenia. Door middel van een maandelijkse bijdrage aan de sociale onderneming Africa Wood Grow vechten wij tegen de ontbossing, verwoestijning en verdere erosie van Keniaanse bodem.   

‘De bodem verdroogt en verhardt. Er is geen eten voor de beesten en de opbrengsten worden minder. Daarnaast hebben de boeren geen eigen geld of middelen. Roeland Lelieveld van Africa Wood Grow kwam daardoor op het idee om bomen te planten. Bomen beschermen tegen hitte, houden vocht vast, binden het bodemleven en creëren schaduw voor de koeien. Maar het allerbelangrijkste: ze verbeteren de bodem. Dat zorgt voor betere opbrengsten voor de boer.’ – Alberto Palsgraaf, NWST.

HET SYSTEEM
Elke partner die zich aansluit bij Newtrees draagt maandelijks één procent extra af. NWST verdubbelt dit bedrag, om het vervolgens aan Africa Wood Grow te schenken. Samen met alle partners creëren we zo een mooie pot. Dit gaat via Africa Wood Grow naar ‘the boots on the ground’ in de vier bosfarms in Kenia die het project uitvoeren. Zij begeleiden de boeren bij het planten van de bomen. Het doel: binnen dertig jaar 600 vierkante kilometer bos aanplanten, om zo de verwoestijning te stoppen.

HET EERSTE ZAADJE IS GEPLANT 
In de praktijk blijkt dat het werkt. Boeren die bomen hebben geplant zien dat het groener en koeler wordt. Het bodemleven wordt beter en de verdiensten van het land nemen toe. Het gebied krijgt weer een vruchtbare bodem en de boeren een toekomst. Zo werken de Eijk Groep en NWST graag samen mét de natuur, in plaats van ertegen. In de hoop een steentje bij te dragen aan een betere leefomgeving van boeren in Kenia.

Deel dit artikel
Vorig artikel
GAES stand_2
Scheuten & Spruiten Van mooi aanzicht naar functioneel park
Volgend artikel
Ons Groene Hart ‘Een tweede kans, een eerste keuze’
De-Weijk_Altrecht-Den-Dolder-0069_BW